ALGEMEEN CONTACT
(weekdagen tussen 9.15 uur en 12 uur)
St.-Jozefsstraat 3
8301 Knokke-Heist
050 51 17 98
secretariaat@tiberias.be
PASTOOR
Pastoor Philippe van den Driessche
philippe.vdd@skynet.be
0477 87 03 24
Paasklokken voor Sint-Niklaas(kerk)
Op 26 maart 2013 werd Westkapelle en omgeving opgeschrikt door
de verwoestende brand in de parochiekerk die hiermee volledig in de vernieling ging. Nu 6 jaar later is de restauratie volop aan de gang. Dat de lokale bevolking nog steeds veel waarde hecht aan de Sint-Niklaaskerk en de heropbouw ervan, was duidelijk merkbaar aan de talrijke aanwezigen op 2 april laatstleden. Op die dag, drie weken voor Pasen, vlak voor de burgemeester een stuk van het oude kerkgebouw symbolisch mocht afbreken, kwam pastoor Willy de klokken inzegenen met een palmtakje en gewijd water. Pastoor Willy zalfde daarna de drie klokken: Sint-Niklaas, Marie-Jozef en Jan met heilig oliesel. “Bij een kerkgebouw denk ik aan een plaats waar mensen samenkomen en één gemeenschap vormen. Dat zal hier perfect kunnen gebeuren”, sprak pastoor Willy Snauwaert. Daarna volgden een gebed én de vraag of het mogelijk was om het palmtakje waarmee de klokken gezegend werden in het kerkgebouw te metselen. Een gunst waar zowel de aannemers als de burgemeester meteen mee akkoord gingen. De nieuwe bronzen klokken werden daarna in een stalen klokkenstoel in de vernieuwde toren van de Sint-Niklaaskerk gehesen, wat opnieuw voor een niet alledaags beeld zorgde en waar de klokken vanaf nu te bewonderen zijn.
Dat het niet zomaar klokken zijn, bewijst de afkomst van de bronzen exemplaren. Vertegenwoordigers van Knokke-Heist, van de plaatselijke Kerkfabriek en van de firma Artes, brachten in oktober vorig jaar een werkbezoek aan de Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken in Eindhoven. De klokkengieterij produceerde onlangs nog klokken voor de Nôtre – Dame in Paris, de beiaard voor een kerk in München en Berlijn, Gotemba in Japan, Scottsdale in Arizona USA en de Filipijnen. In ’s werelds befaamdste klokkengieterij werden ook de drie nieuwe klokken voor de Sint-Niklaaskerk gegoten. De grootste klok (420 kg) draagt de naam Sint-Niklaas. In het brons staan spelende kinderen afgebeeld en is de tekst “Na de verwoestende brand van 26 maart 2013 in eer hersteld” aangebracht. Een kleiner exemplaar van 390 kg, genaamd Marie-Jozef, is versierd met palmtakken en de Latijnse zin “Audite: annuntio vobis gaudium magnum” (“Hoor: ik kondig u grote blijdschap”). De kleinste klok (330 kg) kreeg de voornaam Jan toebedeeld, naar wijlen pastoor Jan Lavaert en is geïllustreerd met het tafereel van de bruiloft in Kana. De gegraveerde tekst vermeldt: “ter ere van Jan Lavaert – hier pastoor van 1989-2014”.
Burgemeester Leopold Lippens liet eerder verstaan hoe belangrijk
de heropbouw is. “De combinatie van een meer intieme ruimte
voor misvieringen, huwelijken en uitvaartsplechtigheden, gecombineerd met een moderne stadshal voor feesten en voorstellingen zal een enorme meerwaarde betekenen”, klonk het bij de start van de werken. Binnenkort start de installatie van het pronkstuk van de vernieuwde kerk: de 26-meter hoge torenspits met led-verlichting. Tijdens de werken worden, zoveel als mogelijk, de resterende materialen van de brand opnieuw gebruikt. De werken aan de heropbouw schieten ondertussen goed op. Op zondag 19 mei 2019 kan iedereen de vorderingen van de renovatiewerkzaamheden bewonderen tijdens de Open Wervendag. Sinterklaas komt op 6 december dit jaar de vernieuwde polivalente kerk officieel openen.
©Foto’s Kerkfabriek Westkapelle