ALGEMEEN CONTACT
(weekdagen tussen 9.15 uur en 12 uur)
St.-Jozefsstraat 3
8301 Knokke-Heist
050 51 17 98
secretariaat@tiberias.be
PASTOOR
Pastoor Philippe van den Driessche
philippe.vdd@skynet.be
0477 87 03 24
Daguitstap naar Mechelen
Op zaterdag 2 juni wachten 18 leden van Okra Heist op het perron op de trein die hen zou brengen naar… Mechelen. Het zou een leerrijke en vrolijke uitstap worden, alhoewel vrolijk…?
De treinrit bracht Okra Heist naar de Dossinkazerne met daarnaast een perron. Van op dit perron werden 25.484 Joden en 352 zigeuners weggevoerd. Het waren vrouwen, zowel als mannen, kinderen zowel als ouderen. Ze werden in overvolle beestenwagons geduwd in de meest erbarmelijke omstandigheden voor een rit van drie dagen lang zonder eten of drinken, zonder toiletten. Op de trein was geen plaats om te zitten, laat staan om te liggen. Toen in 1942 reed de trein naar… Auschwitz- Birkenau… richting dood.
Drie woorden bepaalden de sfeer in het museum: massa, angst en dood.
Tot midden 1942 kon de bezetter overal in België rekenen op de medewerking van de plaatselijke overheden en politie die door de nazi’s beloond werden voor het uitleveren van Joden. Zowel de autoriteiten als de gewone bevolking werd gemanipuleerd en zag in het begin geen kwaad in de vele opsporingen. Anderzijds, wie weigerde om mee te werken had helemaal geen inkomen meer. Vooral Joden moesten het ontgelden, maar ook anderen die niet behoorden tot het Arische ras werden opgepakt en weggevoerd naar de concentratiekampen.
Vanop een enorme fotowand kijken de 25.836 weggevoerde gevangenen toe. Hun foto’s worden zoveel mogelijk aangevuld. Met hun foto en hun naam krijgen deze mensen in het museum opnieuw een identiteit en een eerbetoon.
Bij een middagmaal konden de leden van Okra wat bekomen van de opgedane indrukken en in de namiddag trok de groep de stad in ter verkenning onder begeleiding van een gids. De indrukwekkende Sint-Romboutskathedraal overheerst het stadsbeeld. De kathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De beroemde hoge toren is nooit volledig afgewerkt. Dit had te maken met de slechte financiële situatie. De Sint-Romboutskathedraal is in gotische stijl gebouwd en de toren heeft maar liefst zes verdiepingen.
Ook aan de Grote Markt van Mechelen kregen ze het stadhuis te zien, dat uit drie delen bestaat. Zo is er het Paleis van de Grote Raad, het belfort en de lakenhal. De lakenhal is het laatst bijgekomen. Hier werd vroeger voornamelijk textielproducten verhandeld.
In een nis van de voormalige lakenhal dat nu deel uit maakt van het stadhuis, zagen we het standbeeld van Keizer Karel V, in Vlaanderen beter gekend onder de naam Keizer Karel. Deze keizer is hier in Mechelen opgegroeid en regeerde van 1516 tot 1556 van hieruit als koning van Spanje en Keizer van het Duits-Roomse rijk. Alhoewel, hij was eigenlijk continu op rondreis in zijn rijk. Zijn beeltenis is overal in de stad terug te vinden, ook dat van zijn tante, Margareta Van Oostenrijk, bij wie hij is opgegroeid. Zij regeerde in Mechelen en van haar zagen we een standbeeld.
De rivier, de oude Dijle die midden door de stad loopt geeft de stad een uniek en ontspannen beeld. De aan getijden ondergevige en door mensen aangelegde Afleidingsdijle ten noorden van de stad geeft de stad bescherming tegen wateroverlast.
Op de Haverwerf ontdekken we een bronzen beeldje van de jonge Ludwig Van Beethoven, die als koorknaap zong in de kathedraal. Het staat voor het beeld van grootvader Lodewijk Van Beethoven. Ludwig is in 1770 geboren te Mechelen en woonde met zijn grootvader in de nabij gelegen Beethovenstraat.